Poliisi: Rikesakkojen tuplaaminen on parantanut liikennekäyttäytymistä – Rangaistusvaatimusten ja rikesakkojen määrä vähentynyt lakimuutoksen jälkeen

11.11.2015 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Poliisin liikennerikoksista tai liikennerikkomuksista antamat rangaistusvaatimukset ja rikesakot ovat vähentyneet kuluvan vuoden syyskuun ja lokakuun aikana sen jälkeen kun rikesakkojen rahamäärää korotettiin

 Tulos antaa viitteitä siitä, että rikesakkojen euromäärän tuplaaminen on parantanut kuljettajien liikennekäyttäytymistä, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta sanoo.

Rikesakkoja korotettiin valtioneuvoston asetuksella 1. syyskuuta 2015 alkaen. Rikesakon rahamäärät nousivat kaksinkertaisiksi lukuun ottamatta korkeinta 115 euron rikesakkoa, joka korotettiin 200 euroon.

Ihalaisen mukaan poliisin antamat rangaistusvaatimukset ovat vähentyneet noin tuhannella kappaleella ja rikesakot noin 3 000 kappaleella syyskuun ja lokakuun aikana verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Automaattisessa liikennevalvonnassa on tapahtunut noin 500 kappaleen vähennys rangaistusvaatimuksissa ja 3 500 kappaleen vähennys rikesakoissa. Perinteisessä liikennevalvonnassa rangaistusvaatimuksia on annettu noin 500 vähemmän ja rikesakkoja annettu noin 400 enemmän, Ihalainen sanoo.

Vaikka poliisin automaattisessa liikennevalvonnassa antamat rikesakot ovat vähentyneet, ovat postitse lähetetyt huomautukset lisääntyneet noin 18 000 kappaleella noin 15 500:sta 33 000:een.

Tänä vuonna ajokeli on ollut syys- ja lokakuussa poikkeuksellisen hyvä, mutta sekään ei ole näyttänyt nostavan nopeuksia.

Liikenneviraston mittauspisteiden tietojen mukaan ylinopeudella ajavien autojen osuus pysyi syyskuussa elokuun tasolla, vaikka aiempina vuosina ylinopeudet ovat syyskuussa yleistyneet

Lisätietoa

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments