26.4.2018

Kuluttaja-asiamiehen uutiskirje 2/2018: Euroopan kuluttajakeskuksen asiantuntijakirjoitus: Lentojen viivästykset kuluttajien riesana – auttavia tahoja kuitenkin riittää

Lentojen viivästykset ovat lentomatkustamisen kestoaihe. Pelkästään meille Euroopan kuluttajakeskukseen vuoden 2017 alun jälkeen saapuneista lentoja koskevista valituksista 65 % koskee viivästyksiä

Kuluvan kevään aikana erityisesti suomalaiset valmismatkalaiset ovat mediassa saaneet runsaasti palstatilaa lomalentojensa viivästysten vuoksi. Kuka auttaisi lomalaista, kun lento peruuntuu tai lähtö viivästyy, lapset hermostuvat odotteluun ja tiedonkulku on heikkoa?

Auttavia tahoja on useita. Jos tieto viivästyksestä tavoittaa kuluttajan vasta lentoasemalla, on syytä kääntyä välittömästi lentoyhtiön edustajien puoleen. Valitettavan usein lähtöportilla ei kuitenkaan ole henkilökuntaa kuluttajia opastamassa. Tuntuu jopa siltä, että virkailijoita on kielletty olemasta matkustajien saatavilla lähtöportilla, kunnes varmuus lähtöajankohdasta on selvillä. Kuitenkin EU -lainsäädännön nojalla juuri lentoyhtiöt ovat velvollisia tiedottamaan matkustajille heidän oikeuksistaan, kun aikataulut eivät pidä.

Kuluttajan kannattaa etsiä lisäksi tietoa myös netistä. Niin Kilpailu- ja kuluttajaviraston, Euroopan kuluttajakeskuksen, Kuluttajaliiton kuin Trafinkin verkkosivuilla on kattavasti tietoa matkustajan oikeuksista lennon peruutus- tai viivästystilanteissa.

Valtakunnallinen, maistraattien ylläpitämä kuluttajaneuvonta on se taho, joka vastaanottaa vuosittain tuhansia valituksia tästä aiheesta. Mukana on paljon myös ulkomaisia lentoyhtiöitä koskevia tapauksia, joista sovittelua vaativat ohjataan pääsääntöisesti meille Euroopan kuluttajakeskukseen vastattavaksi.

Alalla on myös kaupallista toimintaa. Esimerkiksi peruutetutlennot.fi sekä Airhelp tarjoavat kuluttajille palvelua, jossa ne lupaavat hakea viivästyskorvauksen lentoyhtiöltä kuluttajan puolesta. Palkkiona ne perivät keskimäärin 25 % viivästyskorvauksen määrästä. Etuna on, ettei kuluttaja joudu itse tekemään reklamaatiota lentoyhtiölle, toisin kuin maksuttomia viranomaispalveluja käytettäessä.

Lentoyhtiöiden reklamaatiokäsittelyajat kaipaavat päivitystä

Viivästyskorvausta hakiessaan kuluttajan on syytä varautua lentoyhtiöiden pitkiin vastausaikoihin. Komissio suositti vuosikymmenen alkupuolella, että lentoyhtiöille on syytä varata 6 viikkoa aikaa vastata kuluttajan reklamaatioon. Tänä päivänä moni joutuu odottamaan lentoyhtiön vastausta usein 9-12 viikkoa. Asiakaspalvelun saatavuutta ei ole mitoitettu kysyntää vastaavaksi. On myös syytä muistaa, että reklamaatiota ei voi tehdä pelkästään puhelimitse.