30.5.2018

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus työajan järjestämistä koskevan direktiivin ja perusoikeuskirjan tulkitsemisesta

Ennakkoratkaisupyyntö – Sosiaalipolitiikka – Työajan järjestäminen – Vuosiloma – Direktiivi 2003/88/EY – 7 artikla – Työsuhde päättyy työntekijän kuolemaan – Palkallista vuosilomaa koskevien oikeuksien lakkaaminen – Kansallinen lainsäädäntö, jonka mukaan perittävän perillisille ei voida maksaa rahallista korvausta pitämättä olevan palkallisen vuosiloman perusteella – Euroopan unionin perusoikeuskirja – 31 artiklan 2 kohta – Velvollisuus tulkita kansallista oikeutta perusoikeuskirjan mukaisesti – Mahdollisuus vedota suoraan perusoikeuskirjan 31 artiklan 2 kohtaan yksityisten oikeussubjektien välisessä oikeusriidassa – Velvollisuus jättää soveltamatta perusoikeuskirjan vastaista kansallista säännöstöä

Ennakkoratkaisupyynnöt oli tehnyt  Bundesarbeitsgericht (liittovaltion työtuomioistuin, Saksa))

Ennakkoratkaisupyynnöt koskevat tietyistä työajan järjestämistä koskevista seikoista 4.11.2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/88/EY(2) 7 artiklan ja Euroopan unionin perusoikeuskirjan 31 artiklan 2 kohdan tulkintaa.

Ennakkoratkaisupyynnöt on esitetty kahdessa asiassa, joissa asianosaisina ovat Maria Elisabeth Bauer ja Martina Broßonn sekä heidän aviomiestensä entiset työnantajat eli Stadt Wuppertal (Saksa) ja Volker Willmeroth yrityksen TWI Technische Wartung und Instandsetzung Volker Willmeroth e. K. omistajana (jäljempänä Willmeroth) ja jotka koskevat sitä, että Stadt Wuppertal ja Volker Willmeroth ovat kieltäytyneet maksamasta ensin mainituille rahallista korvausta palkallisista vuosilomista, jotka heidän puolisoiltaan jäivät pitämättä ennen näiden kuolemaa.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus

Julkisasiamies ehdottaa, että unionin tuomioistuin vastaa Bundesarbeitsgerichtin yhdistetyissä asioissa Bauer (C-569/16) ja Willmeroth (C‑570/16) esittämiin ennakkoratkaisukysymyksiin seuraavasti:

1)      Tietyistä työajan järjestämistä koskevista seikoista 4.11.2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/88/EY 7 artiklaa on tulkittava siten, että se on esteenä pääasiassa kyseessä olevan kaltaiselle kansalliselle lainsäädännölle tai käytännölle, jonka mukaan oikeus palkalliseen vuosilomaan lakkaa synnyttämättä oikeutta pitämättä olevan palkallisen vuosiloman perusteella maksettavaan rahalliseen korvaukseen silloin, kun työsuhde päättyy työntekijän kuoleman johdosta, ja jonka mukaan perittävän perillisille ei näin ollen voida maksaa tällaista korvausta.

2)      Lisäksi asiassa Bauer (C-569/16) ehdotan, että unionin tuomioistuin vastaa Bundesarbeitsgerichtille seuraavasti:

Jos kansallisen tuomioistuimen, jonka käsiteltäväksi on saatettu yksityisen henkilön ja julkisoikeudellisen yksikön välinen oikeusriita, ei ole mahdollista tulkita sovellettavaa kansallista oikeutta direktiivin 2003/88 7 artiklan mukaisesti, sen on toimivaltansa rajoissa turvattava kyseiseen artiklaan perustuva yksityisten oikeussuoja ja taattava sen täysimääräiset vaikutukset jättämällä tarvittaessa soveltamatta sen kanssa ristiriidassa olevia kansallisia säännöksiä.

3)      Lopuksi asiassa Willmeroth (C-570/16) ehdotan, että unionin tuomioistuin antaa seuraavan vastauksen:

Jos kansallisen tuomioistuimen, jonka käsiteltäväksi on saatettu kahden yksityisen oikeussubjektin välinen oikeusriita, ei ole mahdollista tulkita sovellettavaa kansallista oikeutta direktiivin 2003/88 7 artiklan mukaisesti, sen on toimivaltansa rajoissa turvattava Euroopan unionin perusoikeuskirjan 31 artiklan 2 kohtaan perustuva yksityisten oikeussuoja ja taattava kyseisen artiklan täysimääräiset vaikutukset jättämällä tarvittaessa soveltamatta sen kanssa ristiriidassa olevia kansallisia säännöksiä.

Linkki yhdistettyihin asioihin C-569/16 ja C-570/16