Advokaatin pääkirjoitukset

26.10.2018 Advokaatti 5/2018: Katse tulevaisuuteen

Suomen Asianajajaliitto täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Juhlavuoteen on valmistauduttu jo pitkään. Tulemme katsomaan historiaan, mutta ennen kaikkea tulevaisuuteen.

Lue lisää


31.8.2018 Advokaatti 4/2018: Asianajajaliitto Suomi-areenassa - mutta miksi?

Suomi-areenaan kokoontuu vuosittain Suomen poliittinen eliitti sekä toimittajat ja politiikan kommentaattorit. Tänä vuonna Asianajajaliittokin osallistui tapahtumaan. Miksi?

Lue lisää


21.6.2018 Advokaatti 3/2018: Onko asianajajilla tulevaisuutta?

Asianajoalan kansainvälisissä kokouksissa ovat viime vuosina olleet paljon esillä tekoälyn mahdollisuudet ja uhat sekä vaihtoehtoisten palveluntarjoajien tuoma uhka. Meillä Suomessa erityisenä haasteena näiden lisäksi on suurimpien kasvukeskusten ulkopuolisen asianajajakunnan ikääntyminen.

Lue lisää


6.4.2018 Advokaatti 2/2018: Oikeusvaltio2025

Liiton oikeusturvaohjelma antaa moneksi vuodeksi työkalut siihen, miten toteutamme liiton strategian ensimmäistä pääkohtaa: asianajajakunnalla on arvostettu asema yhteiskunnassa oikeudellisten olojen kehittäjänä.

Lue lisää


9.2.2018 Advokaatti 1/2018: #Eimilläänoikeudella

Kansainvälinen #MeToo-liike kannusti Suomessakin rohkeat juristinaiset kokoamaan kertomuksia seksuaalisesta häirinnästä juristialoilla. Asianajajaliitto päätti joulukuussa tehdä kyselyn seksuaalisen häirinnän ilmenemisestä asianajotoimistoissa.

Lue lisää


15.12.2017 Advokaatti 6/2017: Asianajaja turvaa oikeusvaltion itsenäisessä Suomessa

Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlinta lähenee loppuaan. Perisuomalaiseen tapaan juhlavuotta on vietetty varsin maltillisesti ja paljolti työn merkeissä. Me asianajajat annoimme lahjaksi 100-vuotiaalle Suomelle sata oikeuskasvatusoppituntia.

Lue lisää


27.10.2017 Advokaatti 5/2017: Ryhtiä oikeuspalvelujen tarjoajien valvontaan

Helsingin Sanomat otti joitakin viikkoja sitten esille tärkeän asian: lupalakimiesten valvonnassa on suuria puutteita. Tämä ei johdu valvojista, vaan kehnosti säädetystä laista.

Lue lisää


1.9.2017 Advokaatti 4/2017: Irtiotto töistä

Kirjoitan tätä ensimmäiselläni työviikollani kesäloman jälkeen. Asianajajat, ainakin toimistojen osakkaat, ovat huonoja pitämään lomaa, samoin kuin monet muutkin yrittäjät. Ihmiset tarvitsevat tutkitusti riittävästi lomaa palautuakseen työn kuormituksesta.

Lue lisää


16.6.2017 Advokaatti 3/2017: Asianajajaliiton Oikeusvaltio2025-ohjelma

Valtuuskunta hyväksyi tammikuun kokouksessaan liiton uuden oikeusturvaohjelman. Se julkistettiin toukokuun puolivälissä osoitteessa www.oikeusvaltio2025.fi. Teemme Oikeusvaltio2025-asioista kirjallisia aloitteita oikeus- ja muille ministeriöille, mutta hankkeiden edistämiseksi tarvitaan myös kansalaismielipiteen tukea.

Lue lisää


7.4.2017 Advokaatti 2/2017: Keskituloinen ei uskalla hakea oikeutta

Jokaisen kansalaisen saatavilla pitäisi olla laadukkaita asianajopalveluita riippumatta taloudellisesta asemasta tai asuinpaikasta. Tällä hetkellä varsinkin keskituloiset ovat väliinputoajia, jotka eivät kulujen pelossa uskalla perätä oikeuksiaan tuomioistuimissa.

Lue lisää


3.2.2017 Advokaatti 1/2017: Asianajajien avaus Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen

Valtuuskunta hyväksyi Asianajajapäivää edeltäneessä talvikokouksessaan liiton oikeusturvaohjelman. Se julkistetaan kevään aikana nettisivustolla, joka mahdollistaa ohjelman kommentoinnin ja kehittämisen.

Lue lisää


9.12.2016 Advokaatti 6/2016: Asianajajapäivää odottaessa

Vaikka tätä pääkirjoitusta lukiessa olemme joulunalustunnelmissa, katseet Asianajajaliitossa ovat jo vahvasti ensi vuodessa. Vuotuinen päätapahtumamme Asianajajapäivä on 13. tammikuuta, ja sen valmistelut ovat jo loppusuoralla.

Lue lisää


21.10.2016 Advokaatti 5/2016: Suomi digitalisaation etujoukoissa

Työskentelyssä muiden asianajajaliittojen johtojen kanssa korostuu tällä hetkellä kolme asiaa: asianajajakunnan ja oikeuslaitoksen riippumattomuus, erilaiset esteellisyyteen liittyvät pohdinnat sekä tietotekniikan kehityksen tuomat mahdollisuudet ja uhat.

Lue lisää


2.9.2016 Advokaatti 4/2016: Strategiasta voimaa oikeusolojen kehittämiseen

Otin kesäkuussa vastaan Suomen Asianajajaliiton puheenjohtajan tehtävät. On upeaa saada kollegojen luottamus, mutta samalla haaste toki tuntuu suurelta.

Lue lisää


23.6.2016 Advokaatti 3/2016: Asianajaja turvaa oikeusvaltion

Nöyrillä mielin, mutta myös hyvin ylpeänä otin kesäkuun alussa vastaan Suomen Asianajajaliiton puheenjohtajan tehtävän. Asianajaja on maailman paras ammatti, ja nykyinen tehtäväni on suomalaisen asianajajakunnan paras homma. Kiitän lämpimästi luottamuksesta!

Lue lisää


1.4.2016 Advokaatti 2/2016: Taitekohdassa

Kolmivuotinen puheenjohtajakauteni päättyy valtuuskunnan kesäkokouksessa. Jätän liiton puheenjohtajan tehtävän hyvillä mielin. Kiitos edeltävien vuosien pitkäjänteisen työn, sain johdettavakseni hyvässä kunnossa olevan Asianajajaliiton, ja samalla tiellä olemme jatkaneet.

Lue lisää


5.2.2016 Advokaatti 1/2016: Asianajajapäivä onnistui keskustelun herättämisessä

Asianajajapäivän konsepti herättää myös kansainvälistä uteliaisuutta. Esimerkiksi eurooppalaisten asianajajajärjestöjen keskuudessa ollaan kiinnostuneita tapahtumastamme, joka kokoaa puolitoistatuhatta osallistujaa.

Lue lisää


4.12.2015 Advokaatti 6/2015: Toimiva oikeusjärjestelmä on avain kilpailukykyyn

Asianajoalalla keskeisiä kilpailukykytekijöitä ovat asiakkaalta saatu luottamus, kulloinkin sovellettavaan oikeudenalaan liittyvä osaaminen ja ammattitaitoinen henkilöstö.

Lue lisää


16.10.2015 Advokaatti 5/2015: Oikeusapu tutuksi – ja kilpailu reiluksi

Julkista oikeusapua ollaan jälleen kehittämässä. Tätä enteilevät juuri lausuntokierroksella ollut Oikeusavun kokonaissuunnitelma ja myös valtion ensi vuoden budjetti. Palveluverkoston kattavuuden kannalta yksityiset asianajotoimistot lienevät vastaisuudessa entistä keskeisemmässä roolissa.

Lue lisää


4.9.2015 Advokaatti 4/2015: Kiinalainen juttu

Mitä ajattelemme sellaisen valtion oikeudenhoidosta, jossa kansainvälisen median mukaan iso joukko asianajajia on hiljattain pidätetty? Raporttien mukaan kollegoitamme on myös kadonnut ja heidän asianajotoimilupiaan on peruttu.

Lue lisää


17.6.2015 Advokaatti 3/2015: Oikeusturvavakuutukset johtavat harhaan

Otsikon väite ei ole yllätys asianajajille, jotka hoitavat yksityishenkilöiden oikeusturvavakuutuksista korvattavia juttuja. Vakuutukset tuottavat asiakkaille toistuvasti ikäviä yllätyksiä.

Lue lisää


10.4.2015 Advokaatti 2/2015: Rohkeita ratkaisuja

Viikon päästä käytävissä eduskuntavaaleissa valitaan edustajat tekemään oikeudenhoitoon liittyviä vaikeita päätöksiä. Rahaa ei ole edes entisessä määrin, joten olemassa olevien rakenteiden puolustaminen ilman minkäänlaista muutosvalmiutta ei ole mahdollista.

Lue lisää


6.2.2015 Advokaatti 1/2015: Kenen numero vaalilippuun?

Oikeuspolitiikka ei nouse suureksi teemaksi kevään eduskuntavaaleissa. Ei ainakaan, mikäli on uskominen tammikuussa Asianajajapäivillä esiintyneitä puolueiden edustajia.

Lue lisää


5.12.2014 Advokaatti 6/2014: On sovinnon aika

Tänä syksynä se on tapahtunut: oikeushallinnon huolestuttaviin määrärahaleikkauksiin on herätty myös julkisuudessa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että säästöjä voidaan saada aikaan myös toimintatapoja rohkeasti kehittämällä.

Lue lisää


17.10.2014 Advokaatti 5/2014: Ei hutkita tutkimuksilla

Mediassa on kuluvan vuoden aikana ollut esillä oikeudenhoidon eri toimijoiden toisilleen antama palaute. Arvioita on kerätty useammallakin kyselyllä ja niistä on uutisoitu näyttävästi. Uutiskynnyksen on ylittänyt lähinnä kritiikki.

Lue lisää


5.9.2014 Advokaatti 4/2014: Oikeusvaltion puolustaminen ei ole yleisön kosiskelua

Oikeusvaltiosta on helppo puhua silloin, kun toivomme lisää resursseja oikeushallinnon eri lohkoille. Suurelle yleisölle on kiitollista kertoa, että kannamme huolta oikeudenkäyntien kestoista.

Lue lisää


27.6.2014 Advokaatti 3/2014: Viime vuonna uudistimme oikeudenhoitoa – nyt katse strategiassa

Tiukkojen resurssien vaikutukset oikeudenhoitoon ovat lyöneet leimansa myös Asianajajaliiton työhön. Vuonna 2013 julkaistiin oikeudenhoidon uudistamisohjelma, jota monet kutsuvat säästöohjelmaksi. Sen vaikutukset ulottuvat konkreettisesti paitsi asiakkaisiimme, myös asianajajakuntaan.

Lue lisää


25.6.2014 Advokaatti 2/2014: Suitset urkinnalle

Keskustelu valtioiden sisällä tapahtuvasta ja niiden rajat ylittävästä sähköisestä tiedustelusta on tuonut esille kysymyksen asianajajien roolista kansalaisten ja yritysten laillisten oikeuksien puolustajana. Selvää on, että kansainvälinen tiedustelu ei rajoitu vain jo esille tulleisiin tapauksiin.

Lue lisää


Advokaatti 1/2014: Kuluttajien oikeusturva edellyttää lupalakimiesten valvonnan laajentamista

Asianajajaliiton yhteydessä toimiva itsenäinen valvontalautakunta valvoo kaikkea asianajajien ja julkisten oikeusavustajien toimintaa. Luvan saaneiden oikeudenkäyntiavustajien eli ns. lupalakimiesten toimintaa valvontalautakunta valvoo ainoastaan osittain.

Lue lisää


Advokaatti 7/2013: Erikoistuminen uhkaa juridista yleissivistystä

Oikeudenhoidon toimijat erikoistuvat koko ajan enemmän. Tuomarikunnassa haetaan väyliä erikoisosaamisen kehittämiseen. Erikoisosaamisen jatkuva kehittäminen on keskeisellä sijalla myös syyttäjien toiminnassa. Asianajajakunnan on pysyttävä tässä kehityksessä mukana pitämällä huoli omasta osaamisestaan. Pitkälle menevä erikoistuminen voi kuitenkin uhata juridista yleissivistystä.

Lue lisää


Advokaatti 6/2013: Oikeusaputoimistojen tehtäviä muutettava

Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos (Optula) julkaisi syyskuussa tutkimuksen oikeusturvavakuutuksen ja julkisen oikeusavun käytöstä kansalaisten oikeudellisissa ongelmissa. Tutkimuksen mukaan vakuutusyhtiöiden työntekijöiden päivittäisessä työssä näkyy selkeästi kansalaisten tarve oikeudelliselle neuvonnalle. Tämä havainto vastaa niitä havaintoja, joita asianajajakunta päivittäisessä työssään tekee.

Lue lisää


Advokaatti 5/2013: Uudistusehdotuksia ei niellä sellaisinaan

Asianajajaliitto antoi kesäkuun puolivälissä lausuntonsa oikeusministeriön asettaman neuvottelukunnan laatimasta oikeudenhoidon uudistamisohjelmasta vuosille 2013–2025. Lausuntomme, jossa on muun ohessa otettu kantaa uudistamisohjelman yksittäisiin kohtiin, on kokonaisuudessaan luettavissa Asianajajaliiton kotisivuilta.

Lue lisää


Advokaatti 4/2013: Yhteisellä asialla

Kaikkia asianajajia ja asianajotoimistoissa työskenteleviä lakimiehiä yhdistävät ammattimme perusarvot. Lojaalisuus, riippumattomuus, esteettömyys, luottamuksellisuus ja kunniallisuus ovat arvoja, jotka ohjaavat toimintaamme. Tällainen arvojen tiivistäminen on lakimieskunnassa poikkeuksellista.

Lue lisää
Unohditko tunnukset? Tiedustele: info@asianajajaliitto.fi tai (09) 6866 120


Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.
Sulje

Evästekäytännöt

Tätä sivustoa käyttämällä hyväksyt, että voimme asettaa evästeitä tietokoneellesi tai mobiililaitteeseesi.

1. Mitä evästeet ovat?

Evästeet ovat pieniä datatiedostoja, jotka siirtyvät tietokoneellesi, kun otat yhteyden johonkin verkkosivustoon. Evästeet tallentuvat selaimen käyttämien tiedostojen yhteyteen.

Lisätietoa evästeistä saat sivulta www.aboutcookies.org.

2. Miksi evästeitä käytetään?

Evästeet tunnistavat tietokoneesi, kun tulet sivustolle uudelleen. Ne muistavat myös sivustolla aikaisemmin tekemäsi valinnat ja parantavat siten sivuston käyttökokemusta. Evästeiden avulla pystyy esimerkiksi tunnistamaan käyttäjän laitteet sekä mukauttamaan mahdollisia mainoksia sivuilla sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

3. Mitä evästeitä käytetään?

Jotkin evästeet ovat sivustomme teknisen toiminnan ja käytön vuoksi välttämättömiä. Nämä evästeet eivät kerää käyttäjästä tietoa, jota voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa tai muistamaan käyttäjän valitsemia sivustoja.

Suorituskykyä mittaavat evästeemme keräävät tietoa siitä, miten käyttäjät käyttävät verkkosivujamme (esim. eniten käytetyt sivut, mahdolliset virheviestit). Nämä evästeet eivät kerää käyttäjistä tunnistettavia tietoja, vaan ne ovat anonyymejä ja niitä käytetään ainoastaan parantamaan nettisivujen toimivuutta.

Sivuilla olevat kolmansien osapuolten liitännäispalvelut (esim. mainokset, YouTube-videot, Google-tilastointi tai Facebook-liitännäiset) saattavat tallentaa käyttäjän tunnistamiseen käytettävää tietoa, mihin emme valitettavasti voi vaikuttaa. Jos haluat estää niitä seuraamasta liikkumistasi verkossa, voit kytkeä ns. kolmannen osapuolen evästeet pois käytöstä selaimesi asetuksista. Ohjeet löydät selaimesi ohjesivuilta.

Sivuillamme saattaa olla myös painikkeita, jotka helpottavat sisällön jakamista eri verkkoviestintäympäristöihin ja sosiaaliseen mediaan. Jos käytät näitä painikkeita, valitsemaltasi palvelulta voidaan asettaa eväste päätelaitteellesi. Nämä evästeet eivät ole hallinnassamme. Lisätietoja kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä saat kyseisen osapuolen verkkosivulta.

4. Evästeiden hallinta ja estäminen

Jos et halua vastaanottaa evästeitä, voit muuttaa Internet-selaimesi asetuksia niin, että saat ilmoituksen aina kun evästeitä ollaan lähettämässä tietokoneellesi. Vaihtoehtoisesti voit estää evästeiden käytön kokonaan. Evästeiden käyttöä voi rajoittaa tai sen voi estää Internet-selaimen kautta (katso tarkemmat tiedot selaimen ohjeista).

Jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujemme toiminnoista eivät välttämättä toimi oikein.

Sulje